Litteratur & Föredrag Litteratur & Föredrag
Författarscenen: Karin Smirnoff

Författarscenen: Karin Smirnoff

Möt författaren Karin Smirnoff i ett samtal med Yukiko Duke.

Karin Smirnoff

Save to calendar

Karin Smirnoff är född 1964 i Umeå. Hon har en brokig bakgrund, hon har varit karateinstruktör och äger en trävarufirma. Hon har också arbetat som fotograf och journalist.

Hennes debutroman, ”Jag for ner till bror”, kom till när hon gick på författarskolan i Lund. Den kom ut 2018 och blev kritikerhyllad och nominerad till Augustpriset.

Det är en mörk historia om Jana Kippo som återvänder till sin barndomsby Smalånger. Där ska hon hälsa på sin tvillingbror Bror. Han håller på att supa ihjäl sig. Kan hon rädda honom? Här finns en dysfunktionell familj, våld och övergrepp. Bygden har gott om hemskheter, mord och självmord. Allt berättas på ett säreget språk. Som läsare dras man med på en resa utan motstycke.

”Vi for upp med mor”, 2019, är andra delen i denna romanserie, fylld av svart humor och cliffhangers. Jana och Bror har rest till Kukkojärvi, för att begrava modern och flytta in i hennes föräldrahem, som de ärvt. De förstår snart att tillvaron bland byns frireligiösa invånare, tillika deras släktingar, inte blir så lätt. Den som inte anpassar sig till de oskrivna reglerna kan räkna med problem. Vi som läst den första delen vet att Jana inte är den som låter sig hunsas med. Det blir komplikationer…  

En tredje och avslutande del, ”Sen for jag hem”, beräknas vara klar våren 2020.

Free

Organizer

Keywords

författarscenen