Gå till huvudinnehållet på sidan

Evenemang i Malmö

Till Evenemang i Malmö
I utställningen finns flera stationer där besökare kan lyssna till berättelser i hörlurar.
Fotograf: Matso Pamucina

Barn har också rättigheter

Den här utställningen vill stärka barns kännedom om sina rättigheter. Malmöfotografier och skolplanscher visar på viktiga genombrott för barnens rättigheter i samhället.

År 2020 blev FN:s barnkonvention svensk lag. Lagen innehåller en lång rad regler om barns rättigheter. Vi vuxna är skyldiga att se till att barnens behov och rättigheter uppfylls. Det krävs kloka och modiga människor som vågar stå upp för lika rättigheter i takt med att våra samhällen förändras. Arbetet för barnets mänskliga rättigheter tar aldrig slut.

Om utställningen

Utställningen består av två delar:

Malmöfotografier med barnen i centrum

Malmö museum har letat i sitt rika fotoarkiv och plockat fram fotografier som har barnen i centrum. De berättar barnens lekar, skolgång och fritid, om fattigdom och viktiga genombrott för barnens rättigheter i samhället. Många välkända malmöfotografer är representerade, däribland Victor Roikjer, Otto Ohm och Åke Hedström.

Barnkonventionen

Den andra delen är producerad av Forum för levande historia och handlar om barnkonventionens uppkomst och historia fram till idag då den är lag i Sverige. I utställningen ställs frågor om konventionens innehåll, om hur barnets rättigheter ska bli verklighet på olika områden, och om barnet själv kan påverka att barnkonventionen efterlevs.

Barn har också rättigheter! är utvecklad tillsammans med barn 9-13 år och vill stärka barns kännedom om sina rättigheter utifrån ett personligt och historiskt perspektiv.

Utställningen är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Rädda barnen, Unicef och Barnombudsmannen.

Tid och plats

Evenemanget har flera tillfällen mellan 14 juni och 31 oktober

Biljettpris: 0 - 100 kr

Biljetter säljs på extern sida Öppnas i nytt fönster

Arrangörer

Fler datum för detta evenemang