Beyond Zero
Miljöförstöring är en komplex kris där problem som utsläpp, utarmning av nyutvunna naturresurser och en rättvis klimatomställning alla är sammanflätade. För att förstå hur arkitekturens miljöpåverkan uppstår och var dess potential för att förbättra ligger, måste vi fokusera på de processer genom vilka den byggda miljön produceras.
Projektet Nordic Carbon Neutral Bauhaus placerar koldioxidutsläpp i kärnan av sitt arbete. En rad länder, städer och organisationer har satt upp mål för att uppnå nettonoll koldioxidutsläpp under de kommande decennierna. Utsläppen är dock bara en aspekt av den komplexa klimatutmaningen. Problem som utarmning av jungfruliga resurser, förlust av biologisk mångfald, övergödning, kemisk belastning och en rättvis klimatomställning är alla sammanflätade. Förutom att orsaka 40 % av alla klimatutsläpp, förbrukar den byggda miljön upp till hälften av alla jungfruliga resurser och producerar ungefär en tredjedel av allt avfall. Att sikta på byggande med låga koldioxidutsläpp är därför ett steg i rätt riktning, men om det ses som skilt från – eller som den enda lösningen på – att ta itu med den vidare miljökrisen, kan samtalet kring utsläpp inte uppnå den systemförändring som krisen verkligen kräver. Arkitektur och andra konstformer kan bidra till att uppnå våra mål och göra den övergripande omställningen, som redan är på gång, mera tilltalande.
För att förstå hur arkitekturens miljöpåverkan uppstår och var dess potential för att förbättra miljöförhållandena ligger, måste vi fokusera på de processer genom vilka den byggda miljön produceras. Arkitektur ska inte bara förstås som gestaltningar skapade vid designerns skrivbord, och som kulminerar i färdigställda byggnader, utan som pågående processer som både producerar och förvaltar mänsklighetens största fysiska föremål.
Denna utställning dyker djupare in i dessa arkitektoniska processer och närmar sig dem från sex olika infallsvinklar. För att illustrera perspektiven visar utställningen upp 17 projekt från de nordiska länderna och Estland, som visar exempel på omställningsvägar mot en hållbar praxis inom byggbranschen.
INKLUDERAR PROJEKT AV
Arhitekt Must, Arkkitehtitoimisto Sipinen & BST-Arkkitehdit, Anna María Bogadóttir, Collaboratorio, Djernes & Bell Architecture, EFFEKT Architects, Helen & Hard, Kaminsky Arkitektur & Hans Eek, Lendager, Mad Arkitekter, Erik Mårtensson, Narva Art Residency, Pihlmann Architects, Kati Salonen & Mona Schalin Architects, Studio Granda, Tengbom, Visit Faroe Islands