Gå till huvudinnehållet på sidan

Evenemang i Malmö

Till Evenemang i Malmö
Ikoner, Glada Hudik teatern - Emma Svensson/Fotografiska
Bild: Ikoner, Glada Hudik teatern - Emma Svensson/Fotografiska

Fotograf: Emma Svensson/Fotografiska

Öppet hus

IKONER - En utställning om att få finnas

Visas i S:t Johannes kyrka mellan den 3 juli och 31 augusti med en särskild vernissage under Malmö Pride.

Visas i S:t Johannes kyrka mellan den 3 juli och 31 augusti. 

🌈 Program under Malmö Prideveckan:

🗓️Vernissage 3 juli kl 15:00 med Glada Hudiks Miranda Johansson och Anuki Sturua, livemusik. 

Vernissagen inleder Svenska kyrkan i Malmös Pride-program.

🗓️ Visning torsdagen 4 juli kl 15:15, därefter varje onsdag kl 15:15 under juli månad.

🕰️ Öppettider:

Vardagar klockan 11:00 - 18:00

Helger klockan 10:00 - 16:00 

Ikoner är ett samarbete mellan Fotografiska Museet i Stockholm och Glada Hudik-teatern.


📝 Bakgrund:

Glada Hudiks fotoutställning ”Ikoner” visas på internationella scener och just nu på svenska ambassaden i Washington. En av modellerna som porträtteras är Miranda Johansson.

– Vi är lika värda som alla andra. Jag vill att alla ska se att vi med Downs syndrom är helt vanliga människor, säger Miranda.

”Ikoner” utgörs av 21 fantastiska porträtt där alla modellerna har Downs syndrom. Målet är att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle men som väldigt sällan har fått synas i det offentliga rummet och i konsten. I porträtten blir de 21 modellerna ikoniska karaktärer: Jon blir Marlon Brando på motorcykel, Miranda tar Kate Winslets plats i fören på Titanic och Mats blir hårdkokt tv-snut som styr arbetet på en brottsplats.

Utställningen Ikoner handlar om drömmar, önskningar och om rätten att få finnas och vara en del av samhället, konsten och populärkulturen. 

Färre och färre föds med Downs syndrom i och med fosterdiagnostik. I Danmark erbjuds alla gravida kvinnor fosterdiagnostik. Där föds 18 barn med Downs per år. Över 95 procent av kvinnorna i Danmark som får testresultatet att risken är hög att få ett barn med Downs väljer att abortera. I Sverige erbjuds allt fler kvinnor att göra test men en central bestämmelse saknas. Det är upp till varje region att bestämma vad som gäller. I takt med att gravida kvinnor i Sverige erbjuds test för kromosomavvikelser väntas en signifikant nedgång även här. 

Utställningen Ikoner är därför ett sätt att ge plats och synlighet i samhället. Om någon undrar är det den 21 kromosomen som delas på tre vid Downs syndrom (trisomi-21) och det 21:a kromosomparet får en extra kromosom. Den extra kromosomen finns därmed i nästan alla av kroppens celler.

Vem är vacker? Vem är cool? Vem får visas på museum? Finns det en barbiedocka med Downs syndrom? Har en kungafamilj fött någon med Downs syndrom? Varje bild, varje ikon ställer viktiga frågor om människan. Vem hon är och vilket värde hon har. Den ställer frågor om representation, synlighet och om vem som är skapad till Guds avbild. Glada Hudik använder ordet ikon i betydelsen kulturell ikon. I den religiösa kristna och kyrkliga världen ses ikonen som en helig bild eller avbild som speglar det himmelska och det gudomliga.

Alla modeller har parats ihop med miljöer de har en koppling till. Ida som drömmer om att spela huvudrollen i Svansjön är ballerina. Miranda som står vid relingen på Titanic vill bli skådespelare.

Fler datum för detta evenemang