Gå till huvudinnehållet på sidan

Evenemang i Malmö

Till Evenemang i Malmö
Verk av Research Studio for Knit and Architecture
Bild: Monumental Knit

Fotograf: Research Studio for Knit and Architecture

Monumental Knit

En utställning om att skapa former med hjälp av textil som både uppfyller våra kroppars själsliga och fysiska behov och samtidigt hitta nya gångbara tekniker för en post-fossil och cirkulär framtid.

Research Studio for Knit and Architecture (RSKA) vänder upp och ned på designhierarkier och tar sig med hjälp av textil an den byggda miljön på ett nytt och annorlunda sätt. Genom konstnärlig forskning undersöker studion hur textilindustrins 3D-stickteknik som idag används för att producera billigare plagg på kortare tid kan användas för helt andra ändamål.

Genom att böja, drapera och förskjuta undersöker studion hur objekt, plagg och rum kan komma till liv och samtidigt förbli intakta. I sitt undersökande arbete utvecklas samspelet mellan lätta och tunga strukturer där form, transparens och taktilitet uppstår av ett sällsynt skådat slag.

3D-stickning är en teknik för att skapa digitalt designade och producerade material, ungefär som 3D-printning för textil. Tekniken är utvecklad för att tillverka hela plagg utan efterbearbetning – men används i utställningen i en helt annan skala. Med stickade material i ett enda trådsystem är det möjligt att repa upp och använda samma garn flera gånger. Inom bygg finns möjligheten att använda textilfibrer som inte håller för kroppsnära plagg, som till exempel inhemsk ull, återvunna textilfibrer eller regenererade fibrer av träråvara. Materialets låga vikt och möjlighet till lokal produktion innebär dessutom minskade transporter. Stickade material kan lagas utan att förlora estetiska eller funktionella egenskaper och tvättas i stället för att målas om eller bytas ut. 

______

Research Studio for Knit and Architecture består av Matilda Norberg och Our Architectural Office genom Joel Persson och Edvin Bylander.

Matilda Norberg är textildesigner och lektor på designutbildningen på KMD, Universitetet i Bergen. Hon är utbildad vid Royal College of Art, London i knitwear och var tidigare kreativ ledare för norska varumärket Oleana och genomdrev där en estetisk nyrikting, grundat i lokal produktion och bärkraft. Det var på Oleana som Matilda kom i kontakt med 3D-stickning för första gången och med både formgivning, produktutveckling och produktion på samma plats kunde Matilda ha total kreativ kontroll från idé till utförande. Matildas första kollektion köptes in av Norges Nationalmuseum.

Our Architectural Office är baserat i Malmö och Bergen, Norge och drivs av Edvin Bylander, arkitekt och Joel Persson, arkitekt och designer. Kontoret har fokus på form, offentlig konst och innovation – ofta med inslag av experiment samt digital design och produktion. Projekten kretsar kring kultur och industri med konceptuella och strategiska dimensioner, som spänner från förarbete och jury för Wisdome, Tekniska Museet i Stockholm till konstnärsateljé på Rosengård i Malmö. Edvin och Joel har skrivit boken Offentligt konstarbete – fallstudier i konst och arkitektur (2023) baserat på ett forskningsprojekt kontoret genomfört med stöd från Trafikverket.

Tid och plats

Evenemanget har flera tillfällen mellan 18 juli och 25 augusti

Gratis inträde

Arrangörer

Fler datum för detta evenemang