Gå till huvudinnehållet på sidan

Evenemang i Malmö

Till Evenemang i Malmö
Bild: Nils Blommér, Moder Svea sover fredssömn, 1842

Samlingen

Malmö Konstmuseum har en av Sveriges största konstsamlingar med runt 40 000 objekt. Det är en unik kollektion, ägd av Malmö Stad och malmöborna själva. I utställningen Samlingen visas ett konsthistoriskt tvärsnitt ända fram till 2000-talet.

I Samlingen kan vi följa hur måleri, grafik, skulptur, konsthantverk, möbler och textil förändras med tiden och med sin omvärld. Banbrytande uttryck och stilar växer fram, faller ur modet och återkommer i nya tappningar.

Otaliga berättelser

Men Samlingen är inte bara en kronologisk utställning. Den visar att konsthistorien inte är en historia utan består av otaliga berättelser, nyanser och perspektiv – många av dem glömda eller gömda.

Genom utställningen löper därför flera förmedlingsspår som var på sitt sätt lyfter fram olika element och lärdomar ur Malmö Konstmuseums samlingar och synar dem i nytt ljus. Dessa spår skapas tillsammans med olika sakkunniga och skribenter, från konsthistoriker till barnboksförfattare, och kommer att fyllas på, bytas ut och förändras löpande. På så vis kan en besökare se utställningen flera gånger och varje gång upptäcka och lära sig någonting nytt.

Samlingarna

Malmö Konstmuseums samlingar har byggts upp av inköp och betydande donationer genom åren och utökas ständigt med aktuella nyförvärv, med särskilt fokus på nordisk samtidskonst. Precis som äldre tiders konst påverkades av sin samtid så påverkar vår tids idéer och strömningar nutidskonsten. Därför är samlingen i högsta grad levande och befinner sig lika mycket i historien som i nutiden.

Samlingen är Malmöbornas egen konstskatt och utgör samtidigt ett nav av historier och berättelser som ständigt fylls på, omtolkas och förnyas.

Tid och plats

Evenemanget har flera tillfällen mellan 18 juli och 9 januari

Arrangörer

Fler datum för detta evenemang